Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlet Rzymski, Smażony Syr, Smażony Ser – frytki – sos tatarski
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 226
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 226
Składniki
Bataty obieramy, kroimy w słupki i wrzucamy do miski z wodą, którą umieszczamy w lodówce na 1h. Po godzinie bierzemy do ręki glaudiusa albo nóż (jeżeli nie mamy rzymskiego miecza), za jego pomocą kroimy ser żółty na kawałki grubości około 2 cm. Następnie kłócimy ze sobą żółtko i białko przygotowane w osobnej miseczce, dolewając na koniec troszkę mleka. Bułkę tartą mieszamy z oregano i papryką. Panierujemy bloczki sera w rozkłóconym jajku i bułce tarte z przyprawami. Kotlet Rzymski trafia do zamrażarki na 20 min. Wracamy do naszych słupków, osuszamy je na ręczniku papierowym, następnie wrzucamy do pustej miski. Dolewam oliwy (na oko), aby równomiernie pokryła wszystkie bataty. Dorzucamy mieszankę przypraw złożoną z cynamonu i ostrej papryki. Tak przyprawione bataty rozkładamy na blaszce z zachowaniem odstępów i pieczemy w piekarniku około 20-30 min w temperaturze 180 stopni. Zanim frytki się zarumienią zabieramy się za sos tatarski. 3-4 łyżki majonezu lądują w misce, dorzucamy pokrojone w kosteczkę: 2-3 ogórki konserwowe oraz marynowane rydze wraz z papryką i marchewką. 2 łyżki musztardy my użyliśmy kremu z gorczycy, przesiekany szczypiorek, jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i jedną łyżkę soku z cytryny. Mieszamy i gotowe. Przed upieczeniem frytek wyjmujemy z zamrażarki kotleta rzymskiego i smażymy na złocisty kolor. Po chwili na talerzu ląduje usmażony ser, frytki z batatów i sos tatarski. Smacznego