Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet schabowy inaczej, na bogato.

Kotlet schabowy inaczej, na bogato.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1739 Ocena: 28163

Dodano:

Odsłon: 725

Kotlet schabowy usmażony pod kołderką z pieczarek i żółtego sera podany z młodymi ziemniakami i marynowanymi plasterkami ogórków.

Składniki

  • schab bez kości 4 plastry
  • młode ziemniaki 8 szt.
  • Koperek
  • bułka tarta do panierowania
  • jajka kurze 3 szt.
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Pieprz czarny
  • pieczarki 50 dag
  • cebula 2 szt. małe
  • żółty ser
  • tłuszcz do smażenia
  • marynowane plasterki z ogórka
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlet schabowy inaczej, na bogato.

Przygotowanie

  1. Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy i odstawiamy na czas smażenia pieczarek. Wymyte, pokrojone w kostkę pieczarki smażymy na patelni z 4 łyżkami oleju. Podczas smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy i doprawiamy pieprzami do smaku. Na drugiej patelni smażymy kotlety schabowe z obu stron na rumiany kolor, do ich miękkości. Na usmażoną stronę kotleta nakładamy warstwę usmażonych pieczarek z cebulą, po 4 plasterki ogórka marynowanego i na koniec nakładamy starty żółty ser. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy do rozpuszczenia się sera. W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Gotowe kotlety podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem i marynowanymi plasterkami ogórków. Kotlety też możemy posypać koperkiem.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 08 czerwca Kotlet na bogato! juz sam wystarczylby jako danie!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń