Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet schabowy z żółtym serem i kremem balsamicznym:

Kotlet schabowy z żółtym serem i kremem balsamicznym:

Autor:

Przepisów i artykułów: 336 Ocena: 2729

Dodano:

Odsłon: 974

Aby schabowy nie smakował wciąż tak samo, dodaję różne dodatki. Dzisiaj skropiony kremem balsamicznym i podany z dodatkiem duszonego pasternaku z marchewką.

Składniki

  • 5 kotletów schabowych
  • 5 plastrów żółtego sera
  • sól, pieprz, granulowany czosnek do smaku
  • 330 ml naturalnego jogurtu lub maślanki
  • 3/4 szklanki tartej bułki
  • 2 duże jajka
  • smalec lub olej do smażenia
  • krem balsamiczny do dekoracji
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Schab pociąć na 2 cm plastry. Rozbić.
    Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Ułożyć w głębokiej misce i zalać naturalnym jogurtem lub maślanką na 2-3 godziny.
    Po tym czasie wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem i ponownie delikatnie doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Panierować w jajku i bułce.
    Smażyć na rozgrzanym smalcu lub oleju.
    Przed samym podaniem położyć na każdym kotlecie po plastrze żółtego sera, przykryć patelnię pokrywką i podgrzewać na wolnym ogniu aż ser się roztopi.
    Przed podaniem skropić gęstym kremem balsamicznym.
    Udekorować listkiem sałaty.
    Podałam z tłuczonymi ziemniakami i uduszonym na maśle i pasternakiem z marchewką .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń