Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet z piersi kaczora.

Kotlet z piersi kaczora.

Autor:

Przepisów i artykułów: 348 Ocena: 1631

Dodano:

Odsłon: 94

Dziś obiadek nie typowy bo dwóm moim kaczorom ścięto głowy. Mięso podzielono i zamrożono, zaś piersi wykorzystałam na kotlety a,la schabowe z jednego kaczora oczywiście z drugiego będą z czasem mielone bo to moje ulubione. Swojskie mięso bardzo zdrowe, choć powiem wam szczerze że przygotowanie jego jest o wiele dłuższe niż z kupnego kurczaka czy kaczki. Choć dłużej się przygotowuje to chociaż wiem co jem bez chemii i konserwantów.

Składniki

  • 700 g piersi kaczora - kaczki,
  • 4 jajka,
  • 20-25 łyżek bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • kostka smalcu,
  • 0,5 szklanki oleju.
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlet z piersi kaczora.

Przygotowanie

  1. Przygotować pierś kaczki, po przekrajać ją wzdłuż na plastry po pół centymetra do centymetra ( czym chudsze tym mniej twarde i smaczniejsze ).

  2. Każdy plaster osobno ubić tłuczkiem tak aby był cieniutki, następnie posolić i oprószyć pieprzem cytrynowym ( ma wtedy fajny posmak kwasowości ). Przygotować jajka roztrzepać je widelcem można dodać odrobinę soli lub ulubionej przyprawy z solą oraz przygotować bułkę.

  3. Na patelnie wlać część oleju i dodać pół kostki smalcu ( tak robiłam na dwa razy ponieważ lekko się przypala, a olej ze smalcem tak nie pryska smażone mięso ). Gotowe kotlety zamoczyć w jajku następnie w bułce tartej i kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.

  4. Obiadek wyszedł przepyszny do tych kotletów przygotowałam ziemniaki utłuczone z masłem i śmietaną oraz surówkę z kapusty kiszonej ze szczypiorem i olejem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń