Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś obiadek nie typowy bo dwóm moim kaczorom ścięto głowy. Mięso podzielono i zamrożono, zaś piersi wykorzystałam na kotlety a,la schabowe z jednego kaczora oczywiście z drugiego będą z czasem mielone bo to moje ulubione. Swojskie mięso bardzo zdrowe, choć powiem wam szczerze że przygotowanie jego jest o wiele dłuższe niż z kupnego kurczaka czy kaczki. Choć dłużej się przygotowuje to chociaż wiem co jem bez chemii i konserwantów.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32827
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9699
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2183
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4180
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 918
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32827
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9699
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2183
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4180
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 918
Składniki
Przygotować pierś kaczki, po przekrajać ją wzdłuż na plastry po pół centymetra do centymetra ( czym chudsze tym mniej twarde i smaczniejsze ).
Każdy plaster osobno ubić tłuczkiem tak aby był cieniutki, następnie posolić i oprószyć pieprzem cytrynowym ( ma wtedy fajny posmak kwasowości ). Przygotować jajka roztrzepać je widelcem można dodać odrobinę soli lub ulubionej przyprawy z solą oraz przygotować bułkę.
Na patelnie wlać część oleju i dodać pół kostki smalcu ( tak robiłam na dwa razy ponieważ lekko się przypala, a olej ze smalcem tak nie pryska smażone mięso ). Gotowe kotlety zamoczyć w jajku następnie w bułce tartej i kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Obiadek wyszedł przepyszny do tych kotletów przygotowałam ziemniaki utłuczone z masłem i śmietaną oraz surówkę z kapusty kiszonej ze szczypiorem i olejem.