Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysty kurczak w delikatnej panierce, a do tego grillowany, tłuściutki bakłażan z pomidorami i ciągnącym się serem. Kotlety ambasadora przechodzą granice smaku! To zestawienie jest po prostu pyszne.
Polecam.
Odsłon: 795
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1517
Polecam.
Odsłon: 795
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1517
Składniki
Zacznij od przygotowania warzyw. Bakłażana podziel na kilka plastrów, nie grubszych niż 1 cm. Plastry bakłażana posól i odstaw na kilkanaście minut. Po tym czasie bakłażan puści sok, więc opłucz go pod wodą i osusz. Pomidory również pokrój w plastry.
Dwie piersi z kurczaka przekrój wzdłuż, aby powstały 4 filety. Filety z kurczaka rozbij tłuczkiem. Nie mogą być za cienkie, najlepiej, aby miały ok. 1 cm grubości.
Na patelni smaż bakłażana przez 10-12 minut na średnim ogniu. Posyp solą i pieprzem dla smaku. Bakłażan nie może być za twardy, ani zbyt przysmażony.
W miseczce rozbij jajko i je roztrzep. Dodaj do niego soli i pieprzu. Przygotuj dwa talerzyki. Na jednym talerzyku wysyp mąkę, a na drugim bułkę tartą.
Przygotowane wcześniej filety obtocz w mące, a następnie w jajku i kolejno w bułce tartej. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmażaj filety, aż nabiorą złocistego koloru. Dopraw według uznania.
Gdy kotlety już są gotowe, nałóż na nie plaster bakłażana, a na nim plasterki pomidora i posyp dość obficie serem. Dodaj oregano, sól i pieprz. Smaż na małym ogniu pod przykryciem, aż ser się roztopi. Kotlety są gotowe. Aby pięknie się prezentowały, wyłóż je na liściach sałaty. Smacznego!