Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety cebulowo-serowe to danie inspirowane kuchnią francuską. Rozpływająca się w ustach polędwica pod grubą pierzynką aromatycznych, słodko-pikantnych dodatków, stanie się hitem wśród całej twojej rodziny i wszystkich gości.
Prażuchy to gotowane ziemniaki z dodatkiem mąki pszennej którą dodaje się pod...
Odsłon: 11893
Sałatka powstała w ciągu 15 minut, wyszła bardzo smaczna. Jest prosta i szybk...
Odsłon: 77
Podkręcone smaki lata!
Odsłon: 81
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1398
Prażuchy to gotowane ziemniaki z dodatkiem mąki pszennej którą dodaje się pod...
Odsłon: 11893
Sałatka powstała w ciągu 15 minut, wyszła bardzo smaczna. Jest prosta i szybk...
Odsłon: 77
Podkręcone smaki lata!
Odsłon: 81
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1398
Składniki
Cebule obierz i pokrój w grube piórka. Na dużej, żaroodpornej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i masło. Dodaj całą cebulę, tymianek, sól i pieprz. Smaż bez mieszania przez 15 minut na małym ogniu. Polędwicę pokrój na kawałki o długości ok. 5-8 cm. Każdy z nich natnij na całej długości, nie przecinając do końca. Rozłóż je, tworząc cienkie kotlety. Posyp je równomiernie ze wszystkich stron skrobią.
Po usmażeniu cebuli, wymieszaj ją i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolej też alkohol i gotuj całość przez 5 minut. Wlej połowę szklanki bulionu i zredukuj. Dolej kolejną połowę szklanki i ponownie zredukuj. Cebulę przenieś do miski i dodaj tymianek. Wymieszaj.
Patelnię oczyść i rozgrzej na niej kolejne 2 łyżki oliwy. Kładź kotlety na rozgrzany tłuszcz, by nie dotykały się nawzajem. Smaż je przez 4-5 minut z każdej strony do zrumienienia. Wlej szklankę bulionu i rozłóż na wierzchu podsmażoną cebulę. Następnie połóż pokruszony ser.
Patelnię wstaw do piekarnika nastawionego na 190 st. Celsjusza i piecz przez 10 minut, do rozpuszczenia i zrumienienia wierzchu. Kotlety cebulowo-serowe podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem świeżego pieczywa. Polewaj uzyskanym sosem z patelni.