Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlet de volaille, to wykwintne danie, które zachwyca smakiem i wyglądem. To prawdziwa uczta dla podniebienia i być może najlepsza forma kurczaka, którą możesz znaleźć na swoim talerzu. Delikatne mięso, kremowe nadzienie ziołowo-maślane i chrupiąca panierka to połączenie, które z pewnością podbije serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Myślisz, że dewolaje to trudne danie? Nic podobnego! Wystarczy kilka prostych trików i odrobina wprawy, a zaserwujesz swoim bliskim specjał, którego nie powstydziliby się nawet profesjonalni kucharze. Pamiętaj jedynie, aby poświęcić trochę czasu i uwagi etapowi zwijania - to właśnie od niego w największym stopni zależy finalny sukces. Jeśli wykonasz go poprawnie, maślane nadzienie pięknie wypłynie z kotletów po ich rozkrojeniu.
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2307
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 178
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 156
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2307
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 178
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 156
Składniki
Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Opłucz koperek i także drobno poszatkuj. Możesz użyć innych, ulubionych ziół. Wymieszaj czosnek i zieleninę z miękkim masłem. Nadaj masłu prostokątny kształt, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki.
Fileta umyj i oczyść z błonek, pokrój poziomo na kotlety i ubij tłuczkiem do mięsa. Natrzyj z obydwu stron solą i pieprzem. Wyjmij zamrożone masło i pokrój je w podłużne kawałki. Na środku każdego kotleta ułóż kawałek masła i zawiń mięso w roladkę.
W miseczce roztrzep jajko z mlekiem, do drugiej wsyp bułkę tartą lub pokruszone płatki kukurydziane, a do trzeciej mąkę. Obtaczaj kotlety najpierw w mące, potem w jajku, następnie w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Dewolaje możesz także usmażyć we frytkownicy lub upiec w piekarniku. Po usmażeniu odłóż kotlety na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu i od razu podawaj. Polej kotlety dewolaje resztą roztopionego masła czosnkowego i serwuj z frytkami lub tłuczonymi ziemniakami.