Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety drobiowe w płatkach drożdżowych

Kotlety drobiowe w płatkach drożdżowych

Autor:

Przepisów i artykułów: 1025 Ocena: 28596

Dodano:

Odsłon: 22302

Propozycja na smaczne kotlety w panierce z nieaktywnych płatków drożdżowych czyli w tzw. wegańskim parmezanie, który zawiera mnóstwo wartości odżywczych m.in. witaminy z grupy B, chrom, kwas foliowy oraz błonnik. Płatki drożdżowe to cenne źródło wielu rozmaitych witamin, aminokwasów i mikroelementów. Panierka z płatków ma także oryginalny, wyrazisty smak oraz aromat podobny do sera.

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • płatki drożdżowe
  • sól ziołowa
  • pieprz biały
  • olej rzepakowy do smażenia
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlety drobiowe w płatkach drożdżowych

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i włókien, dzielimy na filety i rozbijamy je tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą*.

    * tym sposobem unikniemy rozerwania i ewentualnego rozpryskiwania się mięsa

    Rozbite kotlety oprószamy z obu stron solą ziołową i białym pieprzem.

  2. Przyprawione kotlety obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w nieaktywnych płatkach drożdżowych.

  3. Tak przygotowane kotlety smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.

    Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

    Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.

  4. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń