Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety drobiowe w płatkach kukurydzianych (bezglutenowe)

Kotlety drobiowe w płatkach kukurydzianych (bezglutenowe)

Autor:

Przepisów i artykułów: 963 Ocena: 26096

Dodano:

Odsłon: 39069

Moja dzisiejsza propozycja pokaże jak możemy wykorzystać płatki kukurydziane do przygotowania chrupiącej i niezwykle smakowitej panierki, która będzie otulała delikatne kotlety drobiowe. Panierka w tej wersji nie zawiera glutenu.

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • PANIERKA:
  • płatki kukurydziane (w pełni bezglutenowe)
  • mleko (około 50 ml)
  • mąka gryczana
  • jajko
  • PRZYPRAWY:
  • papryka słodka (mielona)
  • pieprz czarny (grubo mielony)
  • pieprz cayenne
  • sól do smaku
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety drobiowe w płatkach kukurydzianych (bezglutenowe)

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną ze ścięgien i włókien pierś z kurczaka dzielimy na kotlety i delikatnie rozbijamy je przez folię spożywczą, dzięki czemu unikniemy rozerwania się mięsa. Rozbite kotlety oprószamy z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  2. W miseczce mieszamy jajko z mlekiem, doprawiamy szczyptą soli oraz słodką papryką i pieprzem cayenne. Następnie panierujemy kotlety, które najpierw obtaczamy w mące gryczanej, następnie w mleku i jajku, a na koniec z płatkach kukurydzianych, które wcześniej delikatnie rozgniatamy w dłoniach.

  3. Kotlety smażymy na oleju rzepakowym, na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i podajemy z ulubionymi dodatkami.

  4. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń