Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na drobiowe kotleciki mielone ze świeżą bazylią, pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Przepis odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 824
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1938
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 437
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 824
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1938
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 437
Składniki
Płatki owsiane (około 5 łyżek) zalewamy 100 ml ciepłego mleka - odstawiamy do napęcznienia. Cebule kroimy w kostkę i szklimy ją na odrobinie oliwy z oliwek.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa. Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekane listki bazyliowe, namoczone w mleku płatki owsiane, 1 jajko i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy* * jeśli masa jest zbyt rzadka możemy dodać do niej odrobinę mąki gryczanej.
Następnie formujemy kotleciki, które obtaczamy w zmielonych płatkach owsianych i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut.
Życzę smacznego! :)