Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebulką i obtoczone w chrupiącej panierce, to prosty sposób na pyszne, sycące danie obiadowe, które podawać można osobno lub z ulubionymi dodatkami. Przepis na 12 kotletów.
wykałaczki
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2036
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 267
Polecam.
Odsłon: 451
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2036
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 267
Polecam.
Odsłon: 451
Składniki
Pieczarki obrać i drobno pokroić. 2 cebule również obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni podgrzać olej, wrzucić pieczarki i dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 20 minut. Następnie do pieczarek dodać pokrojone cebule, przykryć i dusić również od czasu do czasu mieszając, aż cebule zeszklą się i zmiękną. Tak przygotowany farsz przełożyć na durszlak i odstawić do przestygnięcia.
Filety z piersi kurczaka oczyścić, opłukać i przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę rozbić tłuczkiem do mięsa. Powstałe kotlety doprawić z obu stron solą oraz pieprzem do smaku. Następnie na każdy kotlet nakładać wcześniej przygotowany farsz pieczarkowy. Kotlety zawijać i spinać ich brzegi 2-3 wykałaczkami.
Do głębszego talerza wbić 2 jajka i roztrzepać je ze sobą. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety obtaczać z obu stron w jajkach, a następnie w bułce tartej i wkładać na patelnię. Smażyć partiami z obu stron, aż panierka z bułki tartej pięknie się podpiecze. Smacznego!