Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miłośnicy solidnych i treściwych obiadów z pewnością będą zachwyceni, gdy na ich talerzach pojawią się kotlety drwala. To doskonałe połączenie kotletów mielonych, grzybów oraz sera. Możecie podać je z ulubioną sałatką i ziemniakami lub wykorzystać jako bazę do domowego burgera, któremu nikt nie będzie w stanie się oprzeć.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 346
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4921
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 346
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4921
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
Rozpocznij od przygotowania kotletów. Cebulę drobno posiekaj, a następnie podsmaż ją na niedużej ilości oleju. Smaż do momentu, aż zmięknie i ładnie się zrumieni. Odstaw na chwilę, aby przestygła. Do dużej miski dodaj mięso mielone, jajko, musztardę, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przestudzoną cebulę. Całość dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką i dokładnie wymieszaj. Gdyby masa była zbyt luźna, dodaj nieco więcej bułki tartej. Z masy mięsnej uformuj 8 średniej wielkości kulek. Ułóż je na dużej blaszce do pieczenia, zachowując pomiędzy nimi spore odstępy. Spłaszcz każdą z kulek tak, aby na środku powstało niezbyt głębokie wgłębienie. Możesz zrobić to dłońmi lub przy użyciu np. szklanki o równym dnie.
Pieczarki pokrój w cienkie półplasterki. Podsmaż je na niedużej ilości oleju, tak aby mocno się zrumieniły. Pod koniec smażenia dodaj do nich sól, sporo świeżo mielonego pieprzu, tymianek oraz ocet balsamiczny. Smaż jeszcze przez kilka chwil, aby płyn całkowicie odparował z patelni.
Podsmażone pieczarki rozłóż do wgłębień w przygotowanych wcześniej kotletach. Posyp je obficie serem startym na tarce o grubych oczkach. Kotlety drwala piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.