Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety gryczano-jajeczne

Kotlety gryczano-jajeczne

Autor:

Przepisów i artykułów: 517 Ocena: 3848

Dodano:

Odsłon: 405

Pyszne kotleciki dla jarosza ale nie tylko:) Kotlety z kaszy gryczanej i jajek z dodatkiem żółtego sera. Mogą być podawane jako danie główne np. z surówką lub jako dodatek do dań mięsnych.

Składniki

  • kasza gryczana 1 woreczek
  • jajka 6 szt
  • ser żółty starty 3-4 łyżki
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mielona papryka ostra do smaku
  • mielona papryka łagodna do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlety gryczano-jajeczne

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną /u mnie prażona/ gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączamy i odstawiamy. 4 jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Do kaszy gryczanej dodajemy gotowane jajka, ser żółty, wbijamy jedno jajko surowe, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mielonymi paprykami. Dokładnie mieszamy, formujemy pulpety i spłaszczamy je dłonią. Następnie zanurzamy je w rozbełtanym jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju.
    * ser żółty możemy zastąpić serem feta

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń