Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i pożywne kotlety z jajek oraz kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw oraz polskich ziół. Kotlety stanowią dobre źródło białka, witamin i składników mineralnych. Możemy podawać je jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie z ulubionymi sosami.
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 79
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 180
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 238
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 812
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 79
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 180
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 238
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 812
Składniki
Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła (1 część kaszy na 2 części wody). Kaszę studzimy.
Cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy do niej pokrojoną drobno paprykę i chwilę smażymy. Zawartość patelni studzimy.
Ugotowane na twardo jajka studzimy, a następnie drobno je kroimy (lub mielimy w malakserze). Do jajek dodajemy ostudzoną kaszę, podsmażone warzywa, posiekane zioła, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy zwilżonymi dłońmi kotlety, które delikatnie obtaczamy w bułce tartej (lub mące). Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Kotlety wspaniale smakują z sosem Tzatziki. Pysznym dodatkiem jest także sos grzybowy (w sezonie polecam kurkowy).