Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W kuchni staropolskiej połączenie mięsa z suszonymi owocami było bardzo popularne. Czasami warto wrócić do dawnych receptur i je lekko odświeżyć. Ze względu na prostotę przygotowania dania, kotlety kołodzieja z pewnością spodobają się osobom, które nie czują się pewnie w kuchni, lecz chcą zaskoczyć swoich domowników lub gości. Możesz je podać jako danie obiadowe lub pokroić polędwiczki na plastry i serwować jako zimna przystawka.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 52
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 52
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
Mięso umyj, osusz i pokrój płasko na kotlety. Każdy fragment kurczaka włóż między arkusze folii spożywczej i rozbij tłuczkiem. Oprósz z obydwu stron solą i pieprzem. Środek każdego kotleta posmaruj ½ łyżeczki musztardy, ułóż plasterek boczku, a na nim dwie śliwki. Ciasno zwiń mięso w roladkę i ułóż złączeniem do dołu.
W jednej miseczce roztrzep jajka, a do drugiej wsyp bułkę tartą. Zamocz kotlety w jajku i obtocz w bułce tartej, a następnie smaż na mocno rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju. Roladki możesz także upiec w piekarniku. Kotlety kołodzieja podawaj na ciepło z ziemniakami z wody lub ryżem i porcją warzyw. W wersji na zimno możesz pokroić roladki i zaserwować je z piklami jako przystawkę.