Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W kuchni staropolskiej połączenie mięsa z suszonymi owocami było bardzo popularne. Czasami warto wrócić do dawnych receptur i je lekko odświeżyć. Ze względu na prostotę przygotowania dania, kotlety kołodzieja z pewnością spodobają się osobom, które nie czują się pewnie w kuchni, lecz chcą zaskoczyć swoich domowników lub gości. Możesz je podać jako danie obiadowe lub pokroić polędwiczki na plastry i serwować jako zimna przystawka.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2433
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1579
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 571
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3716
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1502
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2433
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1579
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 571
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3716
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1502
Składniki
Mięso umyj, osusz i pokrój płasko na kotlety. Każdy fragment kurczaka włóż między arkusze folii spożywczej i rozbij tłuczkiem. Oprósz z obydwu stron solą i pieprzem. Środek każdego kotleta posmaruj ½ łyżeczki musztardy, ułóż plasterek boczku, a na nim dwie śliwki. Ciasno zwiń mięso w roladkę i ułóż złączeniem do dołu.
W jednej miseczce roztrzep jajka, a do drugiej wsyp bułkę tartą. Zamocz kotlety w jajku i obtocz w bułce tartej, a następnie smaż na mocno rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju. Roladki możesz także upiec w piekarniku. Kotlety kołodzieja podawaj na ciepło z ziemniakami z wody lub ryżem i porcją warzyw. W wersji na zimno możesz pokroić roladki i zaserwować je z piklami jako przystawkę.