Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W kuchni staropolskiej połączenie mięsa z suszonymi owocami było bardzo popularne. Czasami warto wrócić do dawnych receptur i je lekko odświeżyć. Ze względu na prostotę przygotowania dania, kotlety kołodzieja z pewnością spodobają się osobom, które nie czują się pewnie w kuchni, lecz chcą zaskoczyć swoich domowników lub gości. Możesz je podać jako danie obiadowe lub pokroić polędwiczki na plastry i serwować jako zimna przystawka.
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231686
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4929
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36182
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1379
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231686
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4929
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36182
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1379
        
        
                Składniki
Mięso umyj, osusz i pokrój płasko na kotlety. Każdy fragment kurczaka włóż między arkusze folii spożywczej i rozbij tłuczkiem. Oprósz z obydwu stron solą i pieprzem. Środek każdego kotleta posmaruj ½ łyżeczki musztardy, ułóż plasterek boczku, a na nim dwie śliwki. Ciasno zwiń mięso w roladkę i ułóż złączeniem do dołu.
W jednej miseczce roztrzep jajka, a do drugiej wsyp bułkę tartą. Zamocz kotlety w jajku i obtocz w bułce tartej, a następnie smaż na mocno rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju. Roladki możesz także upiec w piekarniku. Kotlety kołodzieja podawaj na ciepło z ziemniakami z wody lub ryżem i porcją warzyw. W wersji na zimno możesz pokroić roladki i zaserwować je z piklami jako przystawkę.