Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czego potrzebuje kombajnista do pracy? Oczywiście dużej liczby kalorii, sytego i zbilansowanego posiłku. Takie właśnie są kotlety kombajnisty! Soczysty kawałek polędwicy pod pierzynką z warzyw i ciągnącego się, pikantnego sera to przysmak, przed którym nikt nie przejdzie obojętnie.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115577
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7871
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2969
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1361
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1231
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115577
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7871
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2969
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1361
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1231
Składniki
Marchewki obierz i pokrój w cienkie słupki lub plasterki. Pieczarki oczyść i pokrój je w plastry. Cebulę posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pieczarki i cebulę. Smaż je przez 2 minuty, a następnie dodaj marchewkę. Gotuj wszystko na średnim ogniu przez 6-8 minut do miękkości warzyw. Przenieś je do małej miseczki i odstaw.
Polędwicę wieprzową umyj i osusz. Delikatnie rozklep ją dłonią. Nie trzeba używać tłuczka – mięso jest miękkie, a kotlet ma być dość gruby. Do głębokiego talerza wsyp mąkę i połowę soli oraz pieprzu. Wymieszaj. Do drugiego głębokiego talerza wsyp bułkę tartą z drugą połową przypraw i też wymieszaj. W płytkiej misce rozbełtaj jajko do uzyskania jednolitej konsystencji.
Patelnię po smażeniu warzyw wytrzyj do czysta i rozgrzej na niej kawałek masła z łyżką oleju. Każdy kotlet panieruj najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Kładź je na gorący tłuszcz.
Smaż kotlety na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony. Następnie zmniejsz ogień do małego. Na wierzch nałóż po dużej łyżce warzyw i posyp ¼ sera. Przykryj patelnię pokrywką i smaż do momentu całkowitego rozpuszczenia sera. Kotlety kombajnisty podawaj natychmiast po przygotowaniu, najlepiej z ulubionym dodatkiem skrobiowym i kiszonymi ogórkami.