Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety schabowe są jednym z najpopularniejszych Polsce dań, ale w każdym regionie przygotowuje się je w trochę inny sposób. Kotlety kujawskie swój niezwykły smak zawdzięczają marynacie z warzyw, miodu i wódki. A ponieważ królową lokalnych upraw jest cebula, schab często występuje w jej towarzystwie.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8839
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8839
Składniki
Obierz i pokrój w piórka cebulę. Zeszklij na maśle. Dodaj miód i smaż jeszcze przez kilka minut, po czym wlej na patelnię ocet balsamiczny. Duś przez około 10 minut, co pewien czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj składniki marynaty. Połącz wódkę z miodem (miód ma się w niej rozpuścić). Obierz i przeciśnij przez praskę czosnek. Cytrynę pokrój na cienkie plasterki. Pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Oczyść mięso z błonek, pokrój w plastry i lekko rozbij tłuczkiem. Natrzyj czosnkiem, oprósz pieprzem i majerankiem. Obłóż schab plastrami cytryny i startą pietruszką. Zalej marynatą z wódki i miodu. Odstaw na co najmniej kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.
Wyjmij schab z marynaty. Jeśli chcesz, możesz dalej przygotować go tak, jak klasyczne kotlety schabowe. Wówczas lekko posól mięso, zapanieruj (w bułce tartej i jajku) i usmaż na oleju. Możesz też obsmażyć mięso bez panierki – kilka minut po każdej ze stron. Po tym czasie wlej na patelnię resztę płynu z marynaty, dodaj masło i duś przez 10 minut. Posól pod koniec duszenia.
Podawaj kotlety udekorowane ciepłą, karmelizowaną cebulą. Smakują wyśmienicie z pieczonymi ziemniakami.