Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety lwowskie to ulubione danie mojej rodziny. Ich przygotowanie niewiele różni się od tradycyjnych kotletów mielonych. Szczegół tkwi w mięsie i dodatkach. Do ich zrobienia wykorzystujemy mięso mielone z piersi kurczaka. Do środka dodajemy starty, żółty ser, czerstwą bułkę, jajko i przyprawy. Oto cały sekret ich niepowtarzalnego smaku!
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Do miski przekładamy mięso mielone z fileta z kurczaka. Dodajemy starty na drobnych oczkach ser żółty. Wbijamy jedno całe jajko. Dodajemy po pół łyżeczki soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Następnie odciskamy ją w dłoniach z nadmiaru płynu i dodajemy do miski z mięsną masą. Składniki wyrabiamy dłońmi.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki klarowanego masła. Dłonie zwilżamy wodą. Formujemy równej wielkości kotleciki.
Kotlety lwowskie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z dwóch stron na rumiany kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.