Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety marchewkowe to smakowita alternatywa dla klasycznych kotletów mięsnych. Są przy tym nie tylko ciekawym pomysłem na wegetariańskie danie, ale i świetnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu. Warzywne kotlety możesz podać z surówką lub ulubionym sosem – lub jednym i drugim!
Pulpety po zagrzebsku są wyjątkowo miękkie i rozpływają się w ustach. Zawdzię...
Odsłon: 24555
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 504
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 442
Pulpety po zagrzebsku są wyjątkowo miękkie i rozpływają się w ustach. Zawdzię...
Odsłon: 24555
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 504
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 442
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż ją (do miękkości) na maśle klarowanym.
Połącz marchewkę z ziemniakami. Dodaj jedno jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także tymianek i gałkę muszkatołową. Wymieszaj (łyżką lub dłonią) wszystkie składniki na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Uformuj z masy ziemniaczano-marchewkowej niewielkie kotleciki. W osobnym naczyniu połącz rozdrobnione płatki kukurydziane (możesz rozgnieść je wałkiem albo rozetrzeć w moździerzu) z suszonym rozmarynem. Obtocz kotleciki w rozkłóconym jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych.
Rozgrzej na patelni (na palniku o średniej mocy) masło klarowane. Smaż kotlety marchewkowe po kilka minut na każdej ze stron.