Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety marchewkowe to smakowita alternatywa dla klasycznych kotletów mięsnych. Są przy tym nie tylko ciekawym pomysłem na wegetariańskie danie, ale i świetnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu. Warzywne kotlety możesz podać z surówką lub ulubionym sosem – lub jednym i drugim!
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 224
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1331
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25157
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 224
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1331
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25157
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż ją (do miękkości) na maśle klarowanym.
Połącz marchewkę z ziemniakami. Dodaj jedno jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także tymianek i gałkę muszkatołową. Wymieszaj (łyżką lub dłonią) wszystkie składniki na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Uformuj z masy ziemniaczano-marchewkowej niewielkie kotleciki. W osobnym naczyniu połącz rozdrobnione płatki kukurydziane (możesz rozgnieść je wałkiem albo rozetrzeć w moździerzu) z suszonym rozmarynem. Obtocz kotleciki w rozkłóconym jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych.
Rozgrzej na patelni (na palniku o średniej mocy) masło klarowane. Smaż kotlety marchewkowe po kilka minut na każdej ze stron.