Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety marchewkowe to smakowita alternatywa dla klasycznych kotletów mięsnych. Są przy tym nie tylko ciekawym pomysłem na wegetariańskie danie, ale i świetnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu. Warzywne kotlety możesz podać z surówką lub ulubionym sosem – lub jednym i drugim!
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17879
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe naleśniki na słono, a do tego...
Odsłon: 97
Co powiesz na chleb z frytkownicy beztłuszczowej, który przygotujesz błyskawi...
Odsłon: 1983
dziś zapraszam Was na kolejne wspaniałe ciasto-tym razem to bardzo reprezenta...
Odsłon: 160
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17879
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe naleśniki na słono, a do tego...
Odsłon: 97
Co powiesz na chleb z frytkownicy beztłuszczowej, który przygotujesz błyskawi...
Odsłon: 1983
dziś zapraszam Was na kolejne wspaniałe ciasto-tym razem to bardzo reprezenta...
Odsłon: 160
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż ją (do miękkości) na maśle klarowanym.
Połącz marchewkę z ziemniakami. Dodaj jedno jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także tymianek i gałkę muszkatołową. Wymieszaj (łyżką lub dłonią) wszystkie składniki na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Uformuj z masy ziemniaczano-marchewkowej niewielkie kotleciki. W osobnym naczyniu połącz rozdrobnione płatki kukurydziane (możesz rozgnieść je wałkiem albo rozetrzeć w moździerzu) z suszonym rozmarynem. Obtocz kotleciki w rozkłóconym jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych.
Rozgrzej na patelni (na palniku o średniej mocy) masło klarowane. Smaż kotlety marchewkowe po kilka minut na każdej ze stron.