Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety marchewkowe to smakowita alternatywa dla klasycznych kotletów mięsnych. Są przy tym nie tylko ciekawym pomysłem na wegetariańskie danie, ale i świetnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu. Warzywne kotlety możesz podać z surówką lub ulubionym sosem – lub jednym i drugim!
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 62
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 62
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż ją (do miękkości) na maśle klarowanym.
Połącz marchewkę z ziemniakami. Dodaj jedno jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także tymianek i gałkę muszkatołową. Wymieszaj (łyżką lub dłonią) wszystkie składniki na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Uformuj z masy ziemniaczano-marchewkowej niewielkie kotleciki. W osobnym naczyniu połącz rozdrobnione płatki kukurydziane (możesz rozgnieść je wałkiem albo rozetrzeć w moździerzu) z suszonym rozmarynem. Obtocz kotleciki w rozkłóconym jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych.
Rozgrzej na patelni (na palniku o średniej mocy) masło klarowane. Smaż kotlety marchewkowe po kilka minut na każdej ze stron.