Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przeglądając stary przepiśnik mojej Cioci, natrafiłam na kotlety mielone ze skwarkami. Zwykle przygotowuję mielone drobiowe, ale nabrałam ogromnej ochoty na spróbowanie tych wieprzowych z dość intrygującym dodatkiem. Kupiłam piękny kawałek łopatki, szynki oraz świeżej słoninki i zadziałałam według starej receptury. Mielone bomba! Są pyszne, cudownie soczyste i bardzo aromatyczne. Z pewnością zapiszą się na stałe do mojego menu, a przepisem dzielę się z Wami poniżej :).
maszynka do mięsa, patelnia
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 198
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3984
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 358
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 933
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 198
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3984
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 358
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 933
Składniki
Bułkę rwiemy na kawałki i namaczamy w mleku. Pokrojoną cebulę rumienimy na oleju i studzimy. Słoninę kroimy w kostkę, przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy (bez mieszania) do momentu wytopienia tłuszczu i delikatnego przyrumienia skwarek. Skwarki odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia*. * Pozostały smalec możemy wykorzystać także do usmażenia kotletów mielonych.
Łopatkę i szynkę mielimy w maszynce do mięsa wraz z ostudzoną cebulką, skwarkami oraz namoczoną bułką. Do zmielonych składników dodajemy 2 małe jajka oraz przyprawy: lubczyk, majeranek, cząber, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy.
Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju (lub smalcu) do zarumienienia. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami. Pysznie smakują w klasycznym zestawieniu z puree ziemniaczanym i świeżą surówką.
Kotlety będą także pyszną podstawą domowego burgera.