Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przeglądając stary przepiśnik mojej Cioci, natrafiłam na kotlety mielone ze skwarkami. Zwykle przygotowuję mielone drobiowe, ale nabrałam ogromnej ochoty na spróbowanie tych wieprzowych z dość intrygującym dodatkiem. Kupiłam piękny kawałek łopatki, szynki oraz świeżej słoninki i zadziałałam według starej receptury. Mielone bomba! Są pyszne, cudownie soczyste i bardzo aromatyczne. Z pewnością zapiszą się na stałe do mojego menu, a przepisem dzielę się z Wami poniżej :).
maszynka do mięsa, patelnia
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5631
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8865
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7865
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5398
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5631
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8865
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7865
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5398
Składniki
Bułkę rwiemy na kawałki i namaczamy w mleku. Pokrojoną cebulę rumienimy na oleju i studzimy. Słoninę kroimy w kostkę, przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy (bez mieszania) do momentu wytopienia tłuszczu i delikatnego przyrumienia skwarek. Skwarki odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia*. * Pozostały smalec możemy wykorzystać także do usmażenia kotletów mielonych.
Łopatkę i szynkę mielimy w maszynce do mięsa wraz z ostudzoną cebulką, skwarkami oraz namoczoną bułką. Do zmielonych składników dodajemy 2 małe jajka oraz przyprawy: lubczyk, majeranek, cząber, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy.
Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju (lub smalcu) do zarumienienia. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami. Pysznie smakują w klasycznym zestawieniu z puree ziemniaczanym i świeżą surówką.
Kotlety będą także pyszną podstawą domowego burgera.