Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zostaje chrupkością i słonym smakiem boczku, tworząc kompozycję smakową, która zachwyciła wszystkich przy stole. W towarzystwie kotlecików faszerowanych pieczarkami, tworzy smaczny i pożywny obiad.
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 43
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 95
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 273
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 43
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 95
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 273
Składniki
Puree - Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jedną łyżkę masła rozpuścić na garnku z grubym dnem, dodać kukurydzę i podsmażać przez kilka minut. Następnie dodać czosnek przepuszczony przez praskę i znów chwilę podsmażyć. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i pozostałe masło i zmiksować na gładką masę. Boczek drobno pokroić i podsmażyć na chrupko. Podsmażony boczek przełożyć na ręcznik papierowy, a gdy odcieknie, dodać do kukurydzy. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Mielone - Pieczarki umyć i bardzo drobno pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać pieczarki, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, smażyć, aż woda odparuje. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać musztardę i doprawić solą i pieprzem. Wyrobić mięso na kotlety. Dodać bułkę tartą - 2-3 łyżki, tak, aby mięso nie lepiło do rąk.
Porcjami odrywać mięso, formować kulę, a następnie spłaszczać ją w rękach. Na środku łyżeczką ułożyć farsz i zamknąć boki do środka, aby farsz nie wyleciał podczas smażenia. Utoczyć w rękach, aby nadać kształt kotleta. Gotowe kotlety obsmażyć chwilę na patelni, aby się zrumieniły, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, nasmarowanego odrobiną oliwy i dopiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 10-15 minut.
Kotlety podać z puree kukurydzianym.