Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite kotlety mielone z kurczaka ze świeżą papryką oraz aromatyczną przyprawą gyros. Są pożywne, soczyste i delikatne. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu obiadowym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera.
patelnia, patelnia grillowa
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68843
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68843
Składniki
Pokruszoną bułkę namaczamy w mleku. Oczyszczoną pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną bułką. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy do niej drobno pokrojoną paprykę i chwilę smażymy.
Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę i paprykę, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy masę, a następnie formujemy kotlety, które obtaczamy w mieszance mąki i przyprawy gyros. Kotlety smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju do lekkiego zarumieniania. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
** Kotlety możemy przygotować także na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. Wtedy zrezygnujmy z panierki i grillujmy je około 4 minut z każdej strony.