Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite kotlety mielone z kurczaka ze świeżą papryką oraz aromatyczną przyprawą gyros. Są pożywne, soczyste i delikatne. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu obiadowym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera.
patelnia, patelnia grillowa
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 943
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36079
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1016
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1748
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 943
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36079
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1016
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1748
Składniki
Pokruszoną bułkę namaczamy w mleku. Oczyszczoną pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną bułką. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy do niej drobno pokrojoną paprykę i chwilę smażymy.
Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę i paprykę, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy masę, a następnie formujemy kotlety, które obtaczamy w mieszance mąki i przyprawy gyros. Kotlety smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju do lekkiego zarumieniania. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
** Kotlety możemy przygotować także na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. Wtedy zrezygnujmy z panierki i grillujmy je około 4 minut z każdej strony.