Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety mielone po morawsku to ponoć specjał znany w rejonie Moraw od czasów średniowiecza. Według niektórych źródeł stanowiły prototyp dla popularnych dziś gołąbków. Niezależnie od tego, jaka jest ich prawdziwa historia, to szybkie danie może być namiastką zawijasów w kapuście dla ich zapracowanych wielbicieli. A przy okazji to oryginalny sposób na przygotowanie poczciwych mielonych w nieco zdrowszym niż tradycyjny wariancie, bo bez udziału patelni i tłuszczu.
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1009
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4422
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 452
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2736
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38731
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1009
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4422
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 452
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2736
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38731
Składniki
Opłucz kapustę i usuń twarde części. Poszatkuj drobno liście. Obierz i posiekaj cebulę. Przełóż warzywa do miski. Zalej wrzątkiem. Odstaw na kilka minut. Odcedź.
Zmiel mięso w maszynce do mięsa przez sitko o średnich oczkach. Posiekaj natkę pietruszki. Dodaj mięso i pietruszkę warzyw w misce.
Wbij do miski jajko. Dodaj śmietanę. Przesiej mąkę i sodę. Wyrób wszystkie składniki na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj z masy na kotlety niewielkie kulki i układaj na blasze.
Wstaw blachę na środkowy poziom piekarnika. Piecz kotlety przez około pół godziny – aż się zarumienią.