Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety mielone po morawsku to ponoć specjał znany w rejonie Moraw od czasów średniowiecza. Według niektórych źródeł stanowiły prototyp dla popularnych dziś gołąbków. Niezależnie od tego, jaka jest ich prawdziwa historia, to szybkie danie może być namiastką zawijasów w kapuście dla ich zapracowanych wielbicieli. A przy okazji to oryginalny sposób na przygotowanie poczciwych mielonych w nieco zdrowszym niż tradycyjny wariancie, bo bez udziału patelni i tłuszczu.
Sałatka dla wielu osób przypomina tradycyjną jarzynową, ale jest wzbogacona o...
Odsłon: 1252
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 38
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 79
Sałatka dla wielu osób przypomina tradycyjną jarzynową, ale jest wzbogacona o...
Odsłon: 1252
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 38
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 79
Składniki
Opłucz kapustę i usuń twarde części. Poszatkuj drobno liście. Obierz i posiekaj cebulę. Przełóż warzywa do miski. Zalej wrzątkiem. Odstaw na kilka minut. Odcedź.
Zmiel mięso w maszynce do mięsa przez sitko o średnich oczkach. Posiekaj natkę pietruszki. Dodaj mięso i pietruszkę warzyw w misce.
Wbij do miski jajko. Dodaj śmietanę. Przesiej mąkę i sodę. Wyrób wszystkie składniki na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj z masy na kotlety niewielkie kulki i układaj na blasze.
Wstaw blachę na środkowy poziom piekarnika. Piecz kotlety przez około pół godziny – aż się zarumienią.