Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone \"pogołąbkowe\"

Kotlety mielone pogołąbkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 2189 Ocena: 48570

Dodano:

Odsłon: 40408

Nieraz zostaje trochę farszu po gołąbkach ,wtedy można pokusić się zrobienie na obiad tego typu kotletów mielonych. Jeśli ktoś lubi ,może również przygotować je od podstaw. Wyszły bardzo pyszne i soczyste. Świetnie nadają się też do zamrożenia i w sytuacji kryzysowej ,zawijamy kotlety pojedynczo w folię aluminiową i pieczemy przez 30 min w temperaturze 200°C.

Składniki

  • 100 g ryżu
  • 250 g mielonej karkówki
  • 1/2 pęczka koperku
  • cebula
  • łyżka smalcu
  • jajko
  • sól ,pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy al dente ,bez soli. Dodajemy do ostudzonego ryżu zmielone mięso. Cebulę kroimy w kostkę ,szklimy na rozgrzanym smalcu. Dodajemy do całości. Mieszamy razem z posiekanym koperkiem i jajkiem do smaku doprawiamy solą i pieprzem.Formujemy kotlety ,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 28 października 2014 Sledząc wpisy i dyskusje proponuję jednak zmienić nazwę z "kolesiostwa" na "klika"... Właśnie ten to wyraz jednoznacznie określa gruppe ludzi, którzy sobie nawzajem kadzą, często nie wypróbowując nawet tego, co przepisy proponują... Grupa specjalna od "ochów i achów"... Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 24 października 2014 Przepraszam, że zabiorę tu głos w kwestii formalnej... Już kilku uczestników "Smakera" "zaliczyło się" do tzw. kolesiostwa... Nie wiem, to pewnie dziś w Polsce taka "moda", ale jeszcze przed kilkunastu laty wyraz "kolesiostwo" kojarzył się z koleżenstwem, ale w niezbyt chlubnym tego słowa znaczeniu... Odpowiedzi: 7 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 20 października 2014 Rzeczywiście ,przez pomyłkę zamiast 250 g dałem 150 g. Dziękuję za spostrzegawczość i kulturalne zwrócenie uwagi. Błąd poprawiłem. Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedzi: 2 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 20 października 2014 No cóż Zazula , jak żeś rzekła, tak sie stało .

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 20 października 2014 Z tej ilości produktów na taką ilość osób to te kotleciki chyba są jak miniaturki:)
Ciekawi mnie jak długo ten post tu pobędzie gdyż wszelkie uwagi krytyczne pod przepisami ,,smakerowego guru\"usuwane są natychmiast,czego dowodem był wpis Awokado:)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 19 października 2014 w przygotowaniu gdzieś,, zniknęła,,mielona karkówka, na pewno jakiś chochlik się tu wkradł :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oldfork 19 października 2014 Do takich kotlecików można również wkroić kilka liści kapusty. Też będzie dobre.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń