Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone w sosie ogórkowym

Kotlety mielone w sosie ogórkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 163

Dodano:

Odsłon: 254

Mięso mielone, wzbogacone rożnymi dodatkami i smakami, przeważnie kwaśnymi. Dobre są zarówno podane z gotowanymi ziemniakami jak i z kasza gryczaną. Sos ogórkowy dobrze łączy się z tym daniem.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego albo mieszanego
  • 1 jajko
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 3 łyżki pokrojonych buraków marynowanych
  • 1- 2 łyżki kaparów albo ogórków konserwowych
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • Składniki na sos ogórkowy : 3 łyżki masła, 2-3 łyżki mąki, 1 mała cebula, 1 ogórek konserwowy, kostka bulionowa, około 1/2 l wo
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlety mielone w sosie ogórkowym

Przygotowanie

  1. Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.





  2. Buraki pokroić w drobniutką kostkę.

  3. Kapary albo ogórki odsączyć z wody i posiekać drobno.

  4. Jajko posiekać drobno.

  5. Ziemniaki przecisnąć przez praskę.

  6. Składniki dodać do mięsa.
    Wbić jajko, doprawić solą i pieprzem.
    Wszystkie składniki wymieszać dać do lodówki na pól godziny albo .więcej.

  7. Formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony około 2 min.

  8. Teraz robimy sos. Do roztopionego tłuszczu i dać drobno pokrojoną cebulę i smażyć tak aby nie zmieniła koloru.


  9. Wsypać mąkę i smażyć aby trochę się zarumieniła i wlać wodę i (można dodać kostkę bulionową).

  10. Gotować parę minut, a na koniec dać pokrojony w drobną kostkę ogórek i zagotować. ( można dodać smietankę do sosu)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń