Dania główne Przepis na:
Kotlety mielone z chrzanem i miętą.

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 752
Dodano: 15.06.2016
Odsłon: 13563
Składniki
- 250 g mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa)
- 1 duża cebula
- 1 kajzerka
- 1-2 jajka ( zależy od wielkości jajek)
- 2-3 gałązki świeżej mięty
- 1-2 łyżeczki chrzanu (u mnie był chrzan domowej roboty więc mniej ostry niż ten ze sklepu dlatego dobierając ilość należy wziąć
- mleko do zamoczenia bułki
- sól, pieprz
- płatki jaglane do panierowania
- olej do smażenia
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Bułkę namaczam w mleku. Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oleju na złoto i lekko studzę. Siekam listki mięty, bez łodyżek.
-
Mięso, jajko, odciśniętą kajzerkę, podsmażoną cebulę, posiekaną miętę, chrzan wrzucam do dużej miski. Doprawiam solą i pieprzem po czym dobrze mieszam. Ja po prostu wkładam łapkę i wyrabiam. Mięso po wymieszaniu powinno trzymać się razem i nie powinno być ani za luźne ani za twarde. W ostateczności można zagęścić dodając nieco bułki tartej lub rozluźnić dolewając odrobinę zimnej wody lub mleka albo dodając jajko, jeśli wcześniej było użyte tylko jedno. Trzy jajka to już za wiele.
-
Jak już mięso jest dobrze wymieszane w dłoniach zwilżonych zimną wodą formuję średniej wielkości kulki, obtaczam płatkach jaglanych i lekko spłaszczam.
-
Kotlety smażę na średnio rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Ja smażę na indukcji na największym polu na połowie mocy. Bardzo ważna rzecz! Jeśli po usmażeniu pierwszej partii kotletów pozostały kolejne, to należy usunąć z patelni cały wysmażony tłuszcz (robię to ręcznikiem papierowym) i nalać świeżego. W przeciwnym wypadku druga partia będzie przypalona.
-
Mielone można podać na przykład z ziemniakami z wody oraz sałatką z kapusty pekińskiej i marchewki.
Smacznego!
Komentarze do przepisu (2)

grazka950 16 czerwca 2016Zgłoś do usunięcia
kolejny fajny przepis :) już widzę,że będę często do Ciebie zaglądać :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz