Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone z chrzanem i miętą.

Przepis dnia 2016-06-18
Kotlety mielone z chrzanem i miętą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 752

Dodano:

Odsłon: 13563

Dziś u mnie na obiad mielone kotlety. Jednak robiąc to tradycyjne danie z każdym razem staram się je nieco odmienić, coś dodać od siebie. Przedstawiam więc mój autorki przepis na kotlety mielone z chrzanem i miętą. Nam smakowały wyśmienicie. Miały lekki posmak chrzanu i mięty a przy tym wyszły fajnie soczyste. No i wymyślona na poczekaniu panierka z płatków jaglanych – strzał w dziesiątkę!

Składniki

  • 250 g mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa)
  • 1 duża cebula
  • 1 kajzerka
  • 1-2 jajka ( zależy od wielkości jajek)
  • 2-3 gałązki świeżej mięty
  • 1-2 łyżeczki chrzanu (u mnie był chrzan domowej roboty więc mniej ostry niż ten ze sklepu dlatego dobierając ilość należy wziąć
  • mleko do zamoczenia bułki
  • sól, pieprz
  • płatki jaglane do panierowania
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bułkę namaczam w mleku. Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oleju na złoto i lekko studzę. Siekam listki mięty, bez łodyżek.

  2. Mięso, jajko, odciśniętą kajzerkę, podsmażoną cebulę, posiekaną miętę, chrzan wrzucam do dużej miski. Doprawiam solą i pieprzem po czym dobrze mieszam. Ja po prostu wkładam łapkę i wyrabiam. Mięso po wymieszaniu powinno trzymać się razem i nie powinno być ani za luźne ani za twarde. W ostateczności można zagęścić dodając nieco bułki tartej lub rozluźnić dolewając odrobinę zimnej wody lub mleka albo dodając jajko, jeśli wcześniej było użyte tylko jedno. Trzy jajka to już za wiele.

  3. Jak już mięso jest dobrze wymieszane w dłoniach zwilżonych zimną wodą formuję średniej wielkości kulki, obtaczam płatkach jaglanych i lekko spłaszczam.

  4. Kotlety smażę na średnio rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Ja smażę na indukcji na największym polu na połowie mocy. Bardzo ważna rzecz! Jeśli po usmażeniu pierwszej partii kotletów pozostały kolejne, to należy usunąć z patelni cały wysmażony tłuszcz (robię to ręcznikiem papierowym) i nalać świeżego. W przeciwnym wypadku druga partia będzie przypalona.

  5. Mielone można podać na przykład z ziemniakami z wody oraz sałatką z kapusty pekińskiej i marchewki.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 16 czerwca 2016 kolejny fajny przepis :) już widzę,że będę często do Ciebie zaglądać :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń