Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne, mięciutkie i niezwykle soczyste kotlety mielone z szynki z dodatkiem cukinii. Ich smak podkreśla smażona cebulka, natka pietruszki, czosnek oraz majeranek. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu obiadowym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 129
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 129
Składniki
Bułkę rwiemy na kawałki, zalewamy mlekiem i odstawiamy na chwilę. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, oprószamy lekko solą i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie odciskamy ją delikatnie z nadmiaru wody.
Pokrojoną cebulę rumienimy na oleju, a następnie studzimy. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, namoczoną bułkę, odciśniętą cukinię, ostudzoną cebulkę, natkę pietruszki oraz wszystkie przyprawy, a następnie dokładnie mieszamy masę.
Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Mielone pysznie smakują w klasycznym zestawieniu z puree ziemniaczanym oraz świeżą surówką. Świetnie sprawdzą się także jako podstawa domowego burgera.