Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone z indyka, ziemniaki i buraczki.

Kotlety mielone z indyka, ziemniaki i buraczki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1611 Ocena: 22975

Dodano:

Odsłon: 287

Kotlety mielone zrobione z mielonego mięsa indyczego, podane z ziemniakami i usmażonymi buraczkami.

Składniki

  • mielone mięso z indyka 1 kg
  • ziemniaki 8 szt.
  • burak ćwikłowy 1 szt.
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula połowa
  • Bułka tarta
  • jajka kurze 2 szt.
  • Sok z cytryny
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlety mielone z indyka, ziemniaki i buraczki.

Przygotowanie

  1. Wykonanie buraczków:

    Wymyty burak gotujemy w skórce do miękkości. Po ugotowaniu studzimy, obieramy ze skórki, trzemy przez duże oczka. Na roztopionym maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę do jej zeszklenia, dodajemy starte buraczki. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kilka minut. Możemy doprawić sokiem z cytryny, jak kto lubi.

  2. Wykonanie dania:

    Do zmielonego mięsa dodajemy startą połowę cebuli, przeciśnięty czosnek, bułkę tartą, przyprawiamy solą, pieprzem i wbijamy dwa jajka. Wszystkie składniki mieszamy. Z wyrobionego mięsa formujemy kotlety i smażymy je na gorącym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron. Smażymy na małym ogniu, tak żeby mięso w środku kotleta nie było surowe. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy na gorąco z ziemniakami i buraczkami.

  3. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń