Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone z kaczej piersi.

Kotlety mielone z kaczej piersi.

Autor:

Przepisów i artykułów: 766 Ocena: 5092

Dodano:

Odsłon: 177

Ależ się dziś w kopałam miał być na obiad krupnik, w nocy wyciągnęłam z zamrażarki mięso myślałam że chwyciłam porcje rosołowe a tu niespodzianka ! okazało się że jest to pierś z kaczki . A że z piersi kaczki nie lubię kotletów schabowych to na szybko zrobiłam kotlety mielone podduszone, wyszły smaczne i nawet nie były suche. Rodzinka się najadła a to najważniejsze.

Składniki

  • 850 g piersi z kaczki wraz ze skórą mam swojskie ),
  • 3 jajka,
  • 0,5 łyżki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 1 łyżka suszonych warzyw ( mam swoje ),
  • 8 łyżek bułki tartej suchej,
  • 1 szklanka wody,
  • 0,5 łyżeczki ulubionej przyprawy z solą,
  • 4 - 5 łyżek oleju.
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlety mielone z kaczej piersi.

Przygotowanie

  1. Kacze piersi pokroić na mniejsze kawałki.

  2. Mięso zmielić maszynką sitkiem o drobnych oczkach.

  3. Do zmielonego mięsa dodać jajka, sól, pieprz oraz bułkę tartą, i wszystko dokładnie wyrobić do połączenia się składników.

  4. W garnku przygotować wodę z warzywami i przyprawą z solą.

  5. Na patelnię wlać olej rozgrzać go i układać uformowane kotlety. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiano.

  6. Usmażone kotlety ułożyć w garnku z zagotowaną wodą i warzywami. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do wyparowania połowy wody, aż powstanie sos.

  7. Obiad podałam z ziemniakami oraz sałatą lodową ze śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń