Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najpopularniejsze danie z mięsa mielonego to kotlety smażone. Jednak co zrobić, aby urozmaicić ich smak? Zobacz nasz przepis z kaszą jaglaną.
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 990
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 7251
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 990
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 7251
Składniki
Kaszę jaglaną zalej wrzątkiem, zakryj pokrywką i odczekaj 10-15 minut. Kiedy spęcznieje, odcedź i osusz.
Cebulę obierz, posiekaj w kostkę, a następnie przeciśnij przez praskę obrany czosnek. Zeszklij całość na odrobinie oleju.
Mięso wieprzowe przełóż do miski. Wbij jajka. Przełóż podsmażoną cebulę i czosnek. Wsyp też ugotowaną kaszę i bułkę tartą. Posól, popieprz, dodaj majeranek. Wyrób masę i uformuj kulki. Delikatnie je spłaszcz.
Bułkę tartą wysyp na talerz, każdy kotlet mielony panieruj i smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Powinien być złoty z jednej i z drugiej strony.