Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najsmaczniejsze tradycyjne kotlety mielone z łopatki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikatne i tłuste. Kotlety wychodzą chrupiące, rumiane z wierzchu, miękkie i soczyste w środku.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5979
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5979
Składniki
Bułkę zamaczamy w zimnym mleku. Cebulę i czosnek trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, startą cebulę i czosnek oraz przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy.
Teraz formujemy kotlety. Z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 kotletów. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (olej i masło). Obtaczamy w bułce tartej kotlety i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Smażymy pomału około 5 minut.
Kotlety podajemy z gotowanymi ziemniakami i jarzynką, np. buraczkami. Kotlety z łopatki wieprzowej gotowe!