Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym

Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 1412

Dodano:

Odsłon: 445

Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym to świetna propozycja na szybki i smaczny obiad. Polecam przepis.

Składniki

  • Kotlety;
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki.
  • Sos;
  • 1 cebula,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta kurkumy,
  • 1 łyżeczka suszonej bazyli,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki.
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy do miękkości.
    Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy i ugotowany ryż. Mieszamy. Formujemy kulki wielkości mandarynki lekko spłaszczamy. Smażymy z obu ston na złoty kolor.

  2. Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na patelni w której smażyły się kotlety. Natępnie wkładamy do cebuli kotlety, wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i dusimy na małym ogniu około 15 minut.

  3. Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy, dusimy 10-15 minut na małym ogniu.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń