Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety pieczarkowe z dodatkiem jajek i żóltego sera to znakomita alternatywa dla klasycznych kotletów z mięsa mielonego, oryginalny pomysł na obiad, smaczne a także bardzo proste w przygotowaniu danie. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie jedzą mięsa.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10664
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4792
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 898
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9090
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1344
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10664
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4792
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 898
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9090
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1344
Składniki
Obraną cebulę drobno siekamy. Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju rumienimy posiekaną cebulę, często mieszamy. Do cebuli dodajemy starte pieczarki, wszystko razem łączymy i smażymy do momentu aż woda powstała z pieczarek odparuje, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy.
Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Żółty ser również ścieramy na tarce o dużych oczkach. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekamy W misce umieszczamy usmażone i wystudzone pieczarki z cebulą, następnie dodajemy starte jajka, żółty ser, posiekaną natkę pietruszki, surowe jajko oraz bułkę tartą, całość doprawiamy solą, sporą ilością czarnego pieprzu oraz czosnkiem granulowanym, wszystko starannie razem łączymy. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy z masy niewielkie kotleciki. Kotlety panierujemy w bułce tartej a następnie smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.