Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bezmięsne kotlety, które mogą być daniem zarówno na ciepłą kolację, jak i na obiad np. z dodatkami. Z podanych składników wyszło mi 10 sztuk średnich kotletów.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 14
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 12
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21611
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 77
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 14
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 12
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21611
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 77
Składniki
Surowe umyte pieczarki i marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę (ja użyłam cebuli czerwonej) drobno siekamy. W misce mieszamy marchewkę, cebulę, pieczarki, dodajemy ryż oraz jajko. Wsypujemy przyprawy i mieszamy wszystko na jednolitą masę. Dosypujemy bułkę tartą w takiej ilości, aby masa dała się formować w kotlety.
Rozgrzewamy mocno patelnię teflonową bez dodatku tłuszczu. Kładziemy kotlety, a jak się zrumienią to delikatnie przewracamy na drugą stronę. Jak się przyrumienią z drugiej strony, to podlewamy wodą, zmniejszamy gaz i przykrywamy patelnię pokrywką. Pozwalamy się kotletom dusić ok. 30 min, w razie potrzeby uzupełniając wodę. Kotlety wychodzą bardzo delikatne w smaku; nie są też bardzo zwarte.