Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli brakuje ci pomysłu na obiad, przetestuj przepis na kotlety po cygańsku. Ten aromatyczny i soczyste kotlety to doskonałe połączenie, do którego będziesz wracać bardzo często. Proste i nieskomplikowane, a bardzo efektowen danie.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 316
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 316
Składniki
Pokrój pieczarki w talarki i przesmaż na patelni, przyprawiając odrobiną soli. Cebulę pokrój w pół-piórka, paprykę czerwoną w krótkie, wąskie paseczki, a marchewkę zetrzyj na tarce. Tak przygotowane warzywa przesmaż chwilę w osobnym rondelku na odrobinie oleju, doprawiając odrobiną soli i pieprzu. Dodaj pieczarki. Podlej wszystko bulionem i dodaj koncentrat pomidorowy.
Mięso dopraw do smaku według uznania. Dodaj jajko, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę mielonej papryki i bułki tartej. Wyrób mięso ręcznie i uformuj podłużne kotleciki. Następnie otocz je w mące pszennej i smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają brązowy kolor i nie będą surowe w środku.
Do gotowego sosu z warzywami, dodaj odrobinę czerwonej papryki w proszku, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gdy sos nabierze odpowiedniej barwy i gęstości, możesz opcjonalnie wkroić do niego uprzednio pokrojone w cienkie słupki ogórki kiszone.
Do gotującego sosu włóż klopsiki i gotuj na wolnym ogniu całość około 12-15 minut. Jeśli w tym czasie sos mocno odparował, dodaj odrobinę wody lub przecieru pomidorowego. Przykryj i pozostaw na kilka minut.