Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzięki temu przepisowi na kotlety po wawelsku odkryjesz inny wymiar klasycznych kotletów mielonych, które idealnie sprawdzą się na eleganckie okazje i przyjęcia. Te wykwintne kotlety, zapieczone pod warstwą jajek, ziemniaków i sera nie tylko zachwycają swoim wyglądem, ale także wzbogacają smak tradycyjnego dania. W razie potrzeby możesz zmienić dodatki do mięsa – zamiast jajek ułożyć podsmażone pieczarki, a ziemniaki zastąpić tartą marchewką lub plasterkami pomidora.
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1597
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 704
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 691
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 287
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1597
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 704
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 691
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 287
Składniki
Przejdź do złożenia kotletów. Wyłóż dużą blachę z piekarnika papierem do pieczenia i ułóż na niej kotlety. Na każdym kotlecie ułóż po małej garstce posiekanych jajek na twardo, a na nie tarte ziemniaki z serem. Tak przygotowane kotlety włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut. Jeśli wierzch zbyt szybko się zapieka, przykryj kotlety folią aluminiową lub zmień funkcję piekarnika na pieczenie dolne.
Gotowe kotlety po wawelsku serwuj od razu po wyjęciu z piekarnika. Podawaj z duszonymi warzywami lub ulubiona surówką.
3 jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź i obierz. Bułkę namocz w mleku przez kilkanaście minut, po czym odciśnij. W tym czasie obierz cebulę oraz czosnek i drobno posiekaj. Drobno posiekaj koperek lub pietruszkę.
Do miski przełóż mielone mięso, odciśniętą bułkę, dodaj posiekany czosnek, cebulkę oraz koperek, a także musztardę. Wbij pozostałe jajko, dopraw solą i czarnym pieprzem. Dokładnie wyrób masę i uformuj kotlety. Jajka na twardo drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Ser zetrzyj tak samo jak ziemniaki i połącz ze sobą.