Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ruskie to smakowite, wegetariańskie kotleciki przygotowane z tych samych składników, z których powstaje farsz do popularnych pierogów. Stanowią oryginalny sposób podania ziemniaków do obiadu (możesz wykorzystać te, które zostały ci z poprzedniego dnia!), a zarazem mogą być alternatywą dla kotletów mięsnych. Najlepiej smakują z sosem, np. grzybowym. Można też zjeść je z sałatką warzywną.
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 146
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 146
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Poczekaj, aż całkowicie ostygną i odparują. Rozgnieć praską na purée.
Rozgnieć praską do ziemniaków twaróg. Nie musi mieć zupełnie gładkiej konsystencji (nie używaj mielonego twarogu z wiaderka!), ale nie powinien mieć grudek.
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle. Gdy zacznie się rumienić, dodaj ją do ziemniaków i wymieszaj.
Do ziemniaków z cebulą dodaj twaróg i jajko. Wyrób ręcznie na jednolitą masę, doprawiając ją przy tym solą, sporą ilością pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) i pieprzem ziołowym.
Uformuj z powstałej masy nieduże kotleciki. Jeśli chcesz, możesz obtoczyć je w jajku i bułce tartej, tak jak kotlety mięsne. Nie ma jednak takiej konieczności. Kotleciki obsmaż (przez około 2-3 minuty po każdej ze stron) na rozgrzanym oleju. Podawaj gorące z wybranymi dodatkami.