Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli jesteś fanem gołąbków, ale warzywniak jest już zamknięty – nie martw się. Bez użycia kapusty przygotujesz kotlety ryżowe, które są inspirowane farszem z gołąbków. Kotlety wychodzą sycące miękkie i smaczne. Możesz je szybko usmażyć na patelni lub upiec w piecu. Świetnie smakują podane z sosem pomidorowym i ziemniakami z wody lub warzywami na parze. Do wykonania kotletów możesz użyć mięsa drobiowego lub wieprzowego, a ryż możesz ugotować wcześniej albo wykorzystać ten z poprzedniego obiadu.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3001
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 130
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3001
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 130
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Ugotuj ryż w osolonej wodzie, aby był miękki, ale nie rozgotowany. Odsącz go i wystudź. Obierz cebulkę, posiekaj i podsmaż na tłuszczu na złoty kolor. Do dużej miski przełóż mięso, przestudzony ryż, podsmażoną cebulkę, startą na tarce marchewkę, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj ręką. Mięsna masa powinna być zwarta i łatwo odchodzić od ręki.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuj kotleciki, spłaszczaj i smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Odkładaj kotlety do garnka wyłożonego ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru oleju i zachować ciepło. Kotlety możesz także upiec w piekarniku (180°C i około 30-40 minut pieczenia) lub ugotować w bilionie.
Kotlety serwuj samodzielnie lub polej pomidorowym sosem.