Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli jesteś fanem gołąbków, ale warzywniak jest już zamknięty – nie martw się. Bez użycia kapusty przygotujesz kotlety ryżowe, które są inspirowane farszem z gołąbków. Kotlety wychodzą sycące miękkie i smaczne. Możesz je szybko usmażyć na patelni lub upiec w piecu. Świetnie smakują podane z sosem pomidorowym i ziemniakami z wody lub warzywami na parze. Do wykonania kotletów możesz użyć mięsa drobiowego lub wieprzowego, a ryż możesz ugotować wcześniej albo wykorzystać ten z poprzedniego obiadu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9060
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9060
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Składniki
Ugotuj ryż w osolonej wodzie, aby był miękki, ale nie rozgotowany. Odsącz go i wystudź. Obierz cebulkę, posiekaj i podsmaż na tłuszczu na złoty kolor. Do dużej miski przełóż mięso, przestudzony ryż, podsmażoną cebulkę, startą na tarce marchewkę, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj ręką. Mięsna masa powinna być zwarta i łatwo odchodzić od ręki.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuj kotleciki, spłaszczaj i smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Odkładaj kotlety do garnka wyłożonego ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru oleju i zachować ciepło. Kotlety możesz także upiec w piekarniku (180°C i około 30-40 minut pieczenia) lub ugotować w bilionie.
Kotlety serwuj samodzielnie lub polej pomidorowym sosem.