Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ryżowe to ciekawa alternatywa dla klasycznych, mięsnych kotletów. Świetnie sprawdzają się w diecie wegetariańskiej, ale mogą też wzbogacić dietę mięsożerców. Co więcej, wyśmienicie smakują z gulaszem albo rybą z grilla. Mogą też stanowić samodzielny posiłek. Komponują się z sosami i surówkami warzywnymi. Warto sięgnąć po przepis na kotlety ryżowe, gdy zostaje nam nieco ryżu z poprzedniego obiadu!
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 257
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 40
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 257
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 40
Składniki
Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu. Zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach.
Pokrój drobno szalotki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Tak samo postąp z cukinią. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Zeszklij szalotki na maśle klarowanym. Dodaj startą marchewkę i cukinię. Smaż przez kilka minut – aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodaj czosnek.
Połącz w misce podsmażone warzywa, ryż, żółty ser. Dodaj rozkłócone jajka, curry i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i odrobiną sproszkowanego chili.
Z powstałej masy uformuj niewielkie kotleciki. Obsmaż je na maśle klarowanym na złocisty kolor.