Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak przyrządzić kotlety, aby były delikatne, miękkie i soczyste? Jeden z najpopularniejszych polskich kucharzy zdradził odpowiedź na to pytanie. Kotlety schabowe Karola Okrasy dosłownie rozpływają się w ustach, a to za sprawą jednego, sprytnego triku.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 181
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 211
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1301
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 515
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 181
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 211
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1301
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 515
Składniki
Przygotuj mięso, usuwając z niego błonki, jeśli takowe są. Mięso schabu owiń folią do żywności i połóż na desce. Taki sposób na ubijanie mięsa sprawi, że unikniesz niepotrzebnych zabrudzeń w kuchni, które powstałyby przez rozpryskujące się na wszystkie strony drobinki mięsa. Plastry rozbijaj tłuczkiem na grubość nie przekraczającą 1 cm. Dzięki temu kotlet będzie soczysty i o wiele szybciej się usmaży.
Kolejnym krokiem jest przyprawienie schabu z obu stron. W tym celu użyj szczypty soli oraz pieprzu. Przygotowane mięso przełóż na talerz i ułóż plastry jeden na drugim. Odłóż mięso na kilka minut, by nabrało temperatury pokojowej.
Przygotuj wszystkie składniki na panierkę. Każdy plaster schabu obtocz z dwóch stron w mące. Następnie zamocz go w lekko roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej. Następnie ponownie obtocz plaster mięsa w jajku i bułce tartej. To właśnie w tej panierce tkwi sekret schabowych, bowiem nie odklei się ona od mięsa. Ponadto taka panierka jest gruba, smaczna oraz chrupiąca.
Na patelni rozgrzej smalec. Smaż każdy plaster mięsa z jednej i drugiej strony na średnim ogniu, aż do zarumienienia panierki na złoty kolor. Tak przygotowane kotlety schabowe podawaj z ziemniakami, kapustą lub dowolną surówką. Jest to kwintesencja coniedzielnego obiadu, do którego twoi domownicy chętnie będą powracać.