Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety schabowe to tradycyjne polskie danie, a wielu z nas nie wyobraża sobie weekendu bez takiego obiadu. Możesz jednak urozmaicić przepis i wzbogacić go o musztardę i majonez. W ten sposób uzyskasz chrupiące kotlety schabowe, aromatyczne i pyszne. Podawaj je z ulubioną surówką i ziemniakami. Dobrze smakują także na zimno.
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1482
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 227
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 239
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 232
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 7894
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1482
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 227
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 239
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 232
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 7894
Składniki
Schab umyj, osusz, a następnie pokrój w plastry, aby uzyskać pożądaną liczbę kotletów. Każdy z nich rozbij delikatnie tłuczkiem, najlepiej przez woreczek foliowy. Każdy kotlet posól i popieprz z każdej strony. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i połącz z 3 łyżkami majonezu. Z jednej strony plastra schabu nałóż musztardę. Drugą wysmaruj majonez z czosnkiem. Tak zamarynowane mięso wstaw do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie wyłóż kotlety. Panieruj je kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Każdy kawałek smaż na mocno rozgrzanej patelni przez kilka minut na lewej i prawej stronie. Panierka powinna zrobić się złota i chrupiąca. Mięso podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.