Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety siekane z kurczaka z serem i majonezem to świąteczna wersja dość klasycznego dania. Stanowi bardzo ciekawą alternatywę dla standardowych kotletów schabowych czy mielonych. Delikatny kurczak jest bardziej wyrazisty dzięki połączeniu sera i majonezu. Te trzy składniki idealnie do siebie pasują i podkręcają smak całego dania. Natka pietruszki dodaje ziołowej i aromatycznej nuty.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2408
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 505
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 849
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2408
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 505
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 849
Składniki
Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Bardzo drobno posiekaj ostrym nożem.
Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj ją do mięsa. Paprykę bardzo drobno posiekaj i dodaj do masy mięsnej. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą, doprawiając wszystkimi przyprawami.
W osobnej misce wymieszaj jajko z majonezem. Przełóż je do mięsa, a następnie całość wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj go do masy mięsnej razem z mąką.
Wymieszaj całość ręką i ugniataj przez kilka minut, aż masa będzie elastyczna i pulchna.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła.
Z masy formuj niewielkie, dość płaskie kotleciki. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu, na złoto z obu stron.
Kotlety siekane z kurczaka z serem i majonezem podawaj na ciepło, z ulubionym dodatkiem np. skrobiowym.