Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co charakteryzuje kuchnię studencką? Prostota, oszczędność i z pewnością duża doza kreatywności. Te kotlety studenckie to tak naprawdę aromatyczny bakłażan zapiekany pod pierzynką ze świeżych pomidorów i żółtego sera. Potrawę przygotujesz szybko i łatwo, ale konieczne jest właściwe przygotowanie bakłażanów. Świetnie smakuje na ciepło, ale ucieszy także jako zimna przekąska po całym dniu spędzonym w salach wykładowych.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1377
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1377
Składniki
Bakłażany umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 1,5-2 cm. Małe warzywa możesz kroić wzdłuż, a te większe pionowo, aby uzyskać właściwą formę. Umieść plastry bakłażana w misce, obficie posól (ok. 1 pełna łyżeczka soli) i wymieszaj. Następnie zalej zimną wodą, przykryj talerzykiem, aby warzywo nie wypływało i było całkowicie przykryte wodą. Odstaw na 15-20 minut. Po czym odciśnij z wody i odłóż na ręcznik papierowy (złożony na kilka warstw).
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej plasterki bakłażana. Wstaw blaszkę na 15-20 minut, aż warzywo będzie miękkie.
W tym czasie pokrój pomidory i ser w plasterki. Ser możesz także zetrzeć na tarce, jeśli ta forma bardziej ci odpowiada. W miseczce wymieszaj 2-3 łyżki oliwy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszonymi ziołami i szczyptą soli. Powstałą oliwą posmaruj podpieczone bakłażany. Następnie rozłóż plasterki pomidora i sera. Ponownie wstaw blachę do pieca na ok. 10 minut.
Gotowe i aromatyczne kotlety studenckie wyjmij z piekarnika, posyp czarnym pieprzem oraz szczyptą suszonego oregano i od razu podawaj.