Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety szarpane to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych schabowych lub mielonych. Proste składniki, szybkie przygotowanie, a w efekcie powstają pyszne kotlety. Kotlety mają miękkie wnętrze i chrupiącą panierkę. Mięso przygotowane w ten sposób jest wyjątkowo aksamitne i lekkie. Jeżeli nie lubisz, twardszych, zbitych kotletów, to te kotlety na pewno ci posmakują.
Patelnia, miska, nóż, tarka, praska
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4201
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416592
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4201
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416592
Składniki
Przygotuj najpierw mięso. Pozbądź się błonek i chrząstek, jeśli jakieś pozostały. Pokrój filety na drobne kostki. Posól je i popieprz. Włóż mięso do dużej miski. Obydwie papryki umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w taki sposób, aby pozbyć się gniazd nasiennych. Posiekaj na drobne kostki, dodaj do wcześniej przygotowanego mięsa.
Cebulę także opłucz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę odsącz i włóż do miski z poprzednimi składnikami. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę i dodaj do miski ze składnikami. Całość wymieszaj.
Teraz zetrzyj ser na tarce o grubszych oczkach. Dodaj do składników w misce. W drugiej misce lub wysokim naczyniu umieść mąkę i jajka. Zmiksuj krótko do połączenia składników. Posól masę i popieprz. Dodaj masę do mięsa i warzyw. Dopraw papryką słodką i ostrą, a także natką pietruszki. Całość wymieszaj dokładnie, aby mąką wraz z jajkami obtoczyła wszystkie składniki.
Odstaw mięso z warzywami na 20 minut do lodówki. Na patelni rozgrzej tłuszcz, może to być tradycyjny olej. Wykładaj masę z mięsem i warzywami za pomocą łyżki. Smaż z obu stron na złoty kolor tak jak placki ziemniaczane. Podawaj kotlety szarpane same lub z ulubionym sosem.