Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, mięciutkie kotleciki dobre jako propozycja na obiad lub ciepłą kolację
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Kalafiora dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy do miękkości w lekko posolonej wodzie. Selera obieramy, płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Oba warzywa odcedzamy i studzimy. Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Studzimy. Kalafiora i selera rozgniatamy widelcem bądź tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy cebulkę, jajko, pokrojony szczypiorek, koperek i tyle bułki tartej aby masa była na tyle zwięzła aby można było uformowac kotlety. Masę wyrabiamy doprawiając wcześniej solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy formujemy plaske kotlety i obtaczamy je w bułce tartej - u mnie bułka tarta ze złocistym lnem mielonym. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Smacznego.