Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oczywiście polecam każdemu, nie tylko tym którzy nie jedzą mięsa.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1842
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4723
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1842
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4723
Składniki
Na patelni, na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić białe cebule pokrojone w drobną kostkę oraz czosnek też drobniutko posiekany. Z młodej cukini nie trzeba usuwać miąższu z nasionami, zaś z większej, starczej cukinii dobrze jest to zrobić. Dodać na patelnię startą na tarce, na grubych oczkach cukinie. Mieszać, smażyć na wolnym ogniu. Dość mocno odparować masę. Dodać czubrycę zieloną, pieprz młotkowany i sól do smaku. Wymieszać i jeszcze kilka minut dusić. Wystudzić. Płatki jaglane umieścić na sicie i przelać kilkukrotnie gorącą wodą. Osączone płatki przełożyć do miseczki. Dodać starte na tarce, na dużych oczkach marchewki, pietruszkę i selera. Dodać cukinię z patelni, jajko i dokładnie wymieszać. Jeśli jest taka potrzeba, to dodać jeszcze soli. Jeśli masa jest zbyt luźna dodać troszkę bułki tartej. Z masy formować kotlety. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym po obu stronach na złoty kolor. Usmażone odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Takie kotlety doskonale smakują z sosem czosnkowym. Polecam. Smacznego.