Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oczywiście polecam każdemu, nie tylko tym którzy nie jedzą mięsa.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15517
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15517
Składniki
Na patelni, na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić białe cebule pokrojone w drobną kostkę oraz czosnek też drobniutko posiekany. Z młodej cukini nie trzeba usuwać miąższu z nasionami, zaś z większej, starczej cukinii dobrze jest to zrobić. Dodać na patelnię startą na tarce, na grubych oczkach cukinie. Mieszać, smażyć na wolnym ogniu. Dość mocno odparować masę. Dodać czubrycę zieloną, pieprz młotkowany i sól do smaku. Wymieszać i jeszcze kilka minut dusić. Wystudzić. Płatki jaglane umieścić na sicie i przelać kilkukrotnie gorącą wodą. Osączone płatki przełożyć do miseczki. Dodać starte na tarce, na dużych oczkach marchewki, pietruszkę i selera. Dodać cukinię z patelni, jajko i dokładnie wymieszać. Jeśli jest taka potrzeba, to dodać jeszcze soli. Jeśli masa jest zbyt luźna dodać troszkę bułki tartej. Z masy formować kotlety. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym po obu stronach na złoty kolor. Usmażone odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Takie kotlety doskonale smakują z sosem czosnkowym. Polecam. Smacznego.