Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety wojewody to delikatne i rozpływające się w ustach danie z kurczaka idealnie doprawionego, lekko wilgotnego i aromatycznego. Te kotleciki będą ciekawą i pyszną alternatywą dla klasycznych wieprzowo-wołowych mielonych, a są też znacznie zdrowsze. Kurczak jest bogatym źródłem białka, a smażenie na oliwie sprawia, że do organizmu są dostarczane niezwykle ważne, nienasycone kwasy tłuszczowe.
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 42
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 18
Koktajl jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli ktoś nie przepada...
Odsłon: 71
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 5099
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 42
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 18
Koktajl jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli ktoś nie przepada...
Odsłon: 71
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 5099
Składniki
Chleb pokrój lub pokrusz i włóż do miseczki. Zalej go mlekiem i odstaw na kilka minut.
Do miski włóż mięso mielone, jajka, drobno posiekaną cebulę, poszatkowany koperek, jogurt i przyprawy.
Z chleba odciśnij nadmiar mleka i dodaj pieczywo do mieszanki mięsnej.
Masę krótko wyrób rękoma i uformuj płaskie kotlety, za każdym razem zwilżając dłonie zimną wodą, by mięso nie lepiło się do skóry. Nie mieszaj zbyt długo, by kotlety nie były twarde i suche.
Na patelni rozgrzej oliwę. Panieruj kotlety w bułce tartej i kładź je na rozgrzany tłuszcz. Smaż je przez 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Gotowe kolety wojewody odkładaj na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Danie podawaj na ciepło, najlepiej z ulubionym dodatkiem skrobiowym i lekką surówką.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni. Podgrzewaj kotlety na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce.