Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety wojewody to delikatne i rozpływające się w ustach danie z kurczaka idealnie doprawionego, lekko wilgotnego i aromatycznego. Te kotleciki będą ciekawą i pyszną alternatywą dla klasycznych wieprzowo-wołowych mielonych, a są też znacznie zdrowsze. Kurczak jest bogatym źródłem białka, a smażenie na oliwie sprawia, że do organizmu są dostarczane niezwykle ważne, nienasycone kwasy tłuszczowe.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3431
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 495
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 292
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6848
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 299
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3431
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 495
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 292
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6848
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 299
Składniki
Chleb pokrój lub pokrusz i włóż do miseczki. Zalej go mlekiem i odstaw na kilka minut.
Do miski włóż mięso mielone, jajka, drobno posiekaną cebulę, poszatkowany koperek, jogurt i przyprawy.
Z chleba odciśnij nadmiar mleka i dodaj pieczywo do mieszanki mięsnej.
Masę krótko wyrób rękoma i uformuj płaskie kotlety, za każdym razem zwilżając dłonie zimną wodą, by mięso nie lepiło się do skóry. Nie mieszaj zbyt długo, by kotlety nie były twarde i suche.
Na patelni rozgrzej oliwę. Panieruj kotlety w bułce tartej i kładź je na rozgrzany tłuszcz. Smaż je przez 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Gotowe kolety wojewody odkładaj na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Danie podawaj na ciepło, najlepiej z ulubionym dodatkiem skrobiowym i lekką surówką.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni. Podgrzewaj kotlety na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce.