Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z bakłażana to świetny pomysł na danie obiadowe dla wegetarian. Z pewnością polubią je także mięsożercy. Są chrupiące, aromatyczne, pożywne, a przede wszystkim niezwykle smaczne. Można zaserwować je tak, jak klasyczne schabowe – z surówką i ziemniakami czy frytkami. Z dodatkiem sosu pomidorowego czy czosnkowego sprawdzą się także jako samodzielne danie. Najsmaczniejsze są gorące!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 276
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1377
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4273
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 276
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1377
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4273
Składniki
Pokrój bakłażany na plastry o grubości 7-8 mm. Krój pod skosem w stosunku do osi warzywa – tak, by plastry wyszły dość duże. Oprósz je dość obficie solą i odstaw na co najmniej 15 minut.
Zetrzyj mozzarellę na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z oliwą i wymieszaj z ziołami. Dopraw pastę pieprzem i odrobiną soli.
Opłucz plastry bakłażana pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Połowę plastrów posmaruj pastą ziołowo-czosnkową i posyp mozzarellą. Na każdy z plastrów połóż drugi, „czysty”. Lekko dociśnij.
Przygotowane bakłażany obtocz najpierw w mące, potem w jajkach rozkłóconych z mlekiem, a na koniec w bułce tartej wymieszanej z ziołami prowansalskimi. Usmaż na złocisty kolor na dość dużej ilości rozgrzanego oleju (na średniej mocy palnika) – około 3 minuty po każdej ze stron.