Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przez ostatnie upały straciłam apetyt na mięso. Jednak samymi owocami i wodą ciężko się nasycić. W związku z tym postanowiłam przyrządzić lekkie kotlety fasolowe, które oprócz tego, że wyśmienicie smakują, sprawiają, iż jest się najedzonym przez długi czas. Białko w nich zawarte, spokojnie może zastąpić białko pochodzące z mięsa. Polecam jarskie kotlety osobom, które są na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Ze względu na brak mąki, mogą być spożywane przez tych, którzy pragną zgubić kilka kilogramów.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 699
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 472
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 314
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3502
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 699
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 472
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 314
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3502
Składniki
Suszoną fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc, aby napęczniała. Dzięki temu szybciej będzie się gotowała (ok.1h).
Ugotowaną fasolę lub odsączoną z zalewy wrzucamy do blendera i miksujemy. Aby uzyskać jednolitą masę dolewamy wodę. Masę fasolową przekładamy do garnka, gdzie łączymy ją z pozostałymi składnikami: otrębami, jajkiem, przyprawami.
Za pomocą ręki lub drewnianej łyżki mieszamy dokładnie składniki. Żeby uformować niewielkie kotleciki należy zwilżyć dłonie w zimnej wodzie.
Kotlety obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
Piecyk przed włożeniem blachy z kotletami nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Pieczemy 15 minut.
Można jeść na gorąco lub zimno. Wyśmienicie smakują z ogórkami kiszonymi lub małosolnymi. Smacznego!