Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z boczniaków tak nam zasmakowały, że tym razem zrobiłam je w innej wersji... z cukinią. Już sama nie wiem, które lepsze, bo te pyszne i tamte też pyszne. Kotleciki podałam w towarzystwie kaszy jaglanej z koperkiem i usmażonej brukselki. Cudowny pożywny zdrowy obiadek. Poniżej przepis na 9-10 sztuk kotletów.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Cukinię razem ze skórką zetrzeć na grubej tarce, posolić i odstawić. Cebulę pokroić w plasterki. Boczniaki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę, chwilę smażyć, następnie dodać boczniaki. Smażyć do miękkości, na koniec doprawić solą i pieprzem. Odstawić na chwilę do wystudzenia. Następnie zmielić na grubym sitku (u mnie 8 mm) lub drobno posiekać. Ser zetrzeć na drobnej tarce. W misce wymieszać zmielone grzyby z cebulą, tarty ser, mocno odciśniętą cukinię, 2 łyżki bułki tartej, pół posiekanego pęczka koperku i jajko. Dokładnie połączyć składniki. Można ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem, ja już nie doprawiałam. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. SMACZNEGO!!!